Πληροφορίες

Στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, φωλιάζει η άγνωστη σε πολλούς Σίκινος. Χάρις στις επιλογές των κατοίκων της, η Σίκινος καταφέρνει να διατηρεί ανέγγιχτη τη φυσική της ομορφιά και σαγηνεύει με την αναλλοίωτη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία της. Εδώ ο τουρισμός έφτασε μόλις πρόσφατα, αφού οι ντόπιοι βασίζονταν ανέκαθεν στην μικρή αγροτική τους παραγωγή και την εξαγωγή κρασιού, λαδιού και γαλακτοκομικών. Σήμερα συνειδητά επιλέγουν να ελέγξουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους, ώστε να μην πλήξει τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Έτσι προωθούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προσκαλούν τους επισκέπτες εκείνους που εκτιμούν την ηρεμία, αγαπούν τη θάλασσα, αναζητούν παρθένες παραλίες και αυθεντικές εμπειρίες. Ενδεικτικό είναι ότι το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά περιορισμένο κατ'επιλογήν, ώστε να μην διαταραχθεί η υπέροχη ύπαιθρος του νησιού, υπάρχουν εξάλλου τα παραδοσιακά μονοπάτια και τα καΐκια που θα σας οδηγήσουν στις απόμερες παραλίες. Τα τουριστικά καταλύμματα του νησιού βρίσκονται στο λιμανάκι της Αλοπρόνοιας και στη γραφική χώρα, που βρίσκεται σκαραφαλωμένη σε έναν απότομο βράχο επιβλέποντας όλο το νησί.

Οι Σικινιώτες, άνθρωποι ζεστοί με εύθυμο και φιλικό χαρακτήρα, καλωσορίζουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο νησί και δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε ο καθένας να νιώσει ευπρόσδεκτος. Οι ζωντανές παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα, στενά συνδεδεμένα με την χριστιανική πίστη, αποτελούν κομμάτι του τοπικού πλούτου. Αν βρεθείτε σε κάποιο από τα πολλά πανηγύρια που στήνουν οι ντόπιοι θα απολαύσετε με την ψυχή σας την μουσική, τον χορό και το καλό φαγητό που απλόχερα προσφέρεται σε όλους. Αν επιλέξετε να ξεφύγετε από τα γνωστά τουριστικά μονοπάτια του Αιγαίου και φτάσετε στη Σίκινο, να είστε σίγουρη πως οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού θα σας συγκινήσουν και θα σας συνοδεύουν για χρόνια.

Πρόσβαση

  • Η Σίκινος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά είτε με ταχύπλοο σκάφος (3,5 ώρες) είτε με το συμβατικό (7,5 ώρες). Το νησί έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως την Ίο, τη Φολέγανδρο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη κ.ά.. Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή.